Over Pesten

In onze vlog hebben we het Over Pesten.

Klik HIER om naar de nieuwste aflevering te gaan.

Afl 4: Vergeven Deel 1

02/09/2020


Vergeven doe je niet voor de dader, maar voor jezelf.  Misschien heb je het vorige maand wel zien passeren? Het artikel "Een clown leert lachen" uit het blad Wegwijzer. In dit artikel spreek ik over mijn levensverhaal.  Hierin sprak ik ook over het pesten en hoe dit mij heeft beïnvloed. Gedurende dat proces heb ik geleerd dat vergeving niks te maken heeft met de dader, maar vooral met jezelf. Als je gepest wordt of er doet zich een andere negatieve ervaring voor dan ben je gekwetst. Deze wonde is te vergelijken met een open wonde op je hand. Alleen is dit een wonde in je hart. Als je een wonde op je hand open laat en deze niet gaat proper maken, dan zal ze ontsteken, de wonde zal erger worden. Hetzelfde gebeurt met de wonde in je hart. Als je de wonde in je hart niet proper maakt zal je verbitterd worden, je zelfbeeld zal verzwakken, je zal minder sterk in je schoenen staan en je zal de pester gaan haten. Je zal wraak willen nemen op degene die je pijn heeft gedaan. Als je vergeeft kan je de situatie loslaten. Je zal merken dat de pijn weggaat en je dus niet meer uit pijn zal reageren. Net als een litteken gaat de pijn weg, maar de herinnering blijft. Zo zal ook de pijn verdwijnen in je hart. Daarnaast hoor ik veel mensen zeggen: "Ik heb die persoon al lang vergeven".

Afl 5: Vergeven Deel 2

16/09/2020


Dit zijn de stappen die mij helpen om volledig te vergeven! In de vorige aflevering heb ik gesproken waarom vergeving belangrijk is. En zoals beloofd vertel ik nu graag de stappen hoe je iemand echt vergeeft. Net zoals iemand niet vergeven een gewoonte is, kan iemand vergeven ook een gewoonte worden. Vergeving is een keuze, geen gevoel. Je kiest ervoor om iemand te vergeven. Dit zijn de stappen die mij helpen:

1. Schrijf op wie/wat jou gekwetst heeft (persoon, organisatie, een overleden persoon).

2. Schrijf op hoe je gekwetst bent geweest.

3. Schrijf op hoe het jou liet voelen (boos, bang, bedroefd, jaloers,.. etc).

Afl 8: Freddy Cleaysn de regisseur
Beschikbaar vanaf: 21/10/2020


Het is niet alleen goed dat dit door een breed.  publiek gezien wordt, maar eigenlijk is het zelfs NODIG!

Er bestaan miljoenen stukken over pesten. Maar het UNIEKE AAN DIT STUK is dat er aandacht wordt besteeds aan de wereld van de pester.

- Freddy Claeys (regisseur, acteur en theatermaker)

Afl 1: Introductie OverPesten.be
22/07/2020


Ik ben Arnaud, 
en vroeger ben ik veel gepest geweest. 
In totaal heb ik een 4 tot 5 tal middelbare scholen af gegaan.
Als acteur en theatermaker heb ik dan ook dit project opgestart. 
Ons project is bedoeld voor middelbare scholen. 
Met ons project willen wij theater gebruiken samen met een interactieve workshop en een pestspel om zo jongeren te bereiken om te leren omgaan met pesten. 
Binnenkort starten we de repetities van de monoloog, samen met regisseur Freddy Claeys. 
Ook zijn we bezig met het pestspel. 
De website is in volle ontwikkeling en zal hopelijk binnenkort online komen, samen met het YouTube account en de Facebook pagina. 
Dus, blijf ons zeker volgen om echt up to date te zijn, met meer nieuws OverPesten.

Afl 2: Tip voor leerkrachten en begeleiders

05/08/2020


Advies voor leerkrachten, begeleiders en directeurs (bedrijf of school). Kijk niet alleen naar het slachtoffer. Maar vergeet de pester niet. Pesters pesten met een reden. Onderzoek wijst uit dat 9 op de 10 pesters een moeilijke thuissituatie hebben of getraumatiseerd zijn. Ze zoeken de aandacht die ze niet hebben gekregen in hun jeugd. Als voorbeeld: het gezin van de persoon die mij pestte leefde in zware armoede. Op een bepaalde leeftijd verloor ze haar zus, deze traumatische ervaring had een enorme impact op het gezin. Hierdoor konden de ouders niet de gepaste aandacht geven aan hun dochter. Hierdoor zocht hun kind aandacht op andere manieren, in dit geval het pestgedrag. Ze kreeg plots (valse) vrienden, die bij haar waren omdat ze bang waren zelf gepest te worden. Daarom is het belangrijk dat je als leerkracht/begeleider of zelfs werkgever (pesten op het werk) niet alleen aandacht hebt voor het slachtoffer. Onderzoek waarom de pester pest en kijk hoe je hem/haar kan helpen. Misschien moet je enkel een luisterend oor zijn of kan je helpen op andere manieren. Stuur ze door naar de juiste begeleiding. (CLB, WATWAT, therapie,.. etc). Indien er zich strafbare feiten voordoen, verwittig dan de juiste instanties. Het is belangrijk aandacht te hebben voor het slachtoffer. Maar verlies de pester niet uit het oog!

Afl 3: Tip voor slachtoffers

19/08/2020


Tip voor de slachtoffers: geef de pester geen aandacht. Pesters pesten meestal omdat ze aandacht willen doordat ze de aandacht op een curciaal punt in hun leven niet hebben gekregen terwijl ze die daar nodig hadden. Omdat ze een bepaald trauma hebben meegemaakt zoekt de pester aandacht op de verkeerde manier om dat leeg gevoel in te vullen. Daarom is het belangrijk de pester te negeren. Ook als ze je duizend keer pesten is het belangrijk dat je de duizendeneenste keer er nog steeds niet op ingaat. Indien je fysiek kan wegstappen van de situatie, doe dit. Indien je gecyberpest wordt, probeer dan de persoon te blokkeren, zowel het telefoonnummer als via Facebook, Instagram, Tik-Tok, ect... Zorg ervoor dat de pester je niet kan contacteren.

Maar toch zitten ze nog met een haatgevoel naar iemand. Hoe komt dit?  Wel, wat veel gebeurt, is dat men zegt: "ik vergeef je" maar men meent dit niet. Hierdoor (zeker als de jaren voorbij gaan) sluit je de persoon als het ware op in een gevangenis in je hart. Je bezoekt de gevangenis nooit, de persoon zit ver weg verstopt, en de persoon zit er nog. Het is belangrijk dat je de persoon hieruit vrijlaat en dat je de pijn uit je hart laat verdwijnen. Jij hebt de sleutel. Waarom is het beter om te vergeven? Eerst en vooral voor jezelf. Om je zelfbeeld te versterken en om je beter te laten voelen. Wist je trouwens dat onderzoek uitwijst dat 95% van de mensen in de psychiatrie, niet in een dergelijke instelling zouden zitten indien ze iemand zouden vergeven? Ook blijkt dat meer dan de helft van de fysieke klachten te maken heeft met het niet vergeven/loslaten van een situatie die je gekwetst heeft. Omdat je in stress leeft en dat heeft heel veel invloeden op het fysieke lichaam. Vergeven doe je niet voor de dader, maar voor jezelf. Ok, je hebt beslist dat je wil vergeven. Hoe doe je dat nu? Wel, dit leg ik je graag uit in de volgende aflevering. Binnen 2 weken zijn we terug en vertel ik jou alles over hoe je dit nu moet doet. Blijf ons dus zeker volgen voor het stap per stap plan! En zoals altijd, tot de volgende!

4. Zoek een reden waarom de persoon/organisatie... jou gekwetst zou hebben (verkeerde reactie, niet zo bedoeld, uit pijn gehandeld, ziek zijn, etc,.. )
5 Zeg tegen jezelf luidop het zinnetje: "(naam) Ik vergeef jou omdat je (daad) hebt gedaan, dit liet mij zo (gevoel) voelen. Ik besef dat je gehandeld hebt uit/omdat (reden van daad) en (beeld gevangenis in) wil je loslaten en vrijlaten uit de gevangenis in mijn hart. (naam dader) ik heb geen on-vergiffenis meer naar jou toe.
6. Wees dankbaar dat je iemand vergeven hebt, steeds als het gevoel terug komt, herinner jezelf aan het feit dat je het al hebt los gelaten. Als je merkt dat je het niet meent, doe het dan opnieuw en zeg het trager. Sta even stil bij elk woord dat je zegt.
7. Verzoening is geen must maar aan te raden indien mogelijk. Dit kan je doen door een geschenkje of een knuffel te geven.

Hou in gedachte dat dit een emotioneel proces is maar geloof mij, daarna zal je je zo vrij voelen!!

Bekijk zeker eens een getuigenisvideo over mijn proces rond vergeving. De link vind je HIER. Is dit iets wat jou helpt? Heb je nog vragen? Laat het ons weten via een mailtje naar info@overpesten.be Bedankt voor het kijken, En zoals altijd, tot de volgende!

Afl 6: Bloopers
Beschikbaar vanaf: 30/09/2020

De opnames van een vlog gaan niet alijd even "Vlog" uhm,.. "Vlot". Veel plezier met de bloopers!

Afl 7: Van nieuw naar oud
Beschikbaar Vanaf: 07/10/2020


Voor de theater monoloog "Real Or Not Real" moet een nieuw boek oud worden, VUUR kan daarbij helpen,...


Waarom pest iemand? Wat drijft een kind, adolescent of volwassene zo ver tot het vernederen van anderen? Wat brengt het teweeg? Hoe gaat de gepeste hiermee om? Hoe reageert de omgeving? Durft men ingrijpen? Zo nee, waarom? Wat volgens ervaren theatermaker


Freddy Claeys dit theaterstuk uniek maakt, is dat het kijkt naar de bron, waarom iemand pest. Is de mens echt gemaakt om elkaar het leven zuur te maken? Of is er een andere reden? Wat is de sleutel voor het oplossen van pestgedrag?


De voorstelling "Real Or Not Real" is deel van het project Over Pesten. De auteur en acteur Arnaud Vandermeiren gebruikt zijn eigen ervaring alsook de ervaring van anderen. Op die manier leunt het verhaal heel dicht aan bij de realiteit van velen. In deze tragikomische theater-monoloog vertelt Jens het verhaal van zijn beste vriend Oscar. Je ontdekt de wereld, of laten we zeggen "werelden" van Oscar.


Je krijgt te zien welke impact pestgedrag kan hebben bij het slachtoffer en zijn omgeving. Maar je ontdekt ook de wereld van de pester, een gekwetst meisje met een grote rugzak.


Dit verhaal opent de ogen naar de waarheid Over Pesten.


Deze aflevering is een interview met ervaren regisseur Freddy Claeys. 

Afl 9: De wereld van een Ex-Pester
Beschikbaar Vanaf: 04/11/2020


pesten getuigenis

Waarom pest iemand? Wat is de achterliggende reden? In deze video kijg je een kijk in de wereld van een ex-pester.


Afl 10: De waarheid over pesten (Pesten Difinitie)
Beschikbaar Vanaf: 18/11/2020

Wanneer is er sprake van pesten

Ervaringsdeskundige Arnaud Vandermeiren legt uit: Wat is pesten. Is plagen pesten? Is kwetsen pesten?


WAT IS PESTEN NU ECHT?!?!


Afl 11: Real Or Not Real de Personages 

Beschikbaar Vanaf: 02/12/2020

Real Or Not REAL?
Een theatermonoloog uit het project 'Over Pesten.'
De regisseur Freddy Claeys en Acteur/Auteur Arnaud Vandermerien vertellen over de hoofdpersonages en de inhoud van het stuk.

Facebook


Afl 12: Het Antipestspel

Beschikbaar Vanaf: 16/12/2020

Kunstenares, creatieve therapeute en schijfster
Inge Casteleyn en acteur Arnaud Vandermeiren praten over "Het Over pesten spel" Na het zien van de Monoloog kunnen de jongeren in de klas een spel spelen dat gebaseerd is op het verhaal. Het spel leert jongeren oplossingsgericht denken en communiceren over pesten, zelfmoord, rouw en vergeving. Het spel kan gespeeld worden per klas en wordt begeleid door de leerkracht.Afl 13: De Workshop

Beschikbaar Vanaf: 06/01/2021

Ervaringsdeskundige en acteur Arnaud Vandermeiren geeft samen met één sociale werker of therapeut de workshop. Voor meer informatie, Klik HIERAfl 14: Het woord 'Vriendjes' slecht of niet?

Beschikbaar Vanaf: 20/01/2021

Velen gebruiken het woord 'Vriendjes' als men tegen kinderen praat. Heeft dit woord een grotere invloed op een mensenleven? Interessant onderwerp!Afl 15: Pesten op het werk kost 4 miljard euro per jaar

Beschikbaar Vanaf: 03/02/2021

Pesten op het werk komt meer voor dan we denken. En het is een grote kost voor een bedrijf. vragen of

Nood aan een gesprek? Bel, chat, mail gratis naar de Zelfmoordlijn 1813.Afl 16: Het Over Pesten Spel

Beschikbaar Vanaf: 17/02/2021

Na het zien van de theatervoorstelling kunnen de jongeren in de klas een spel spelen dat gebaseerd is op het verhaal. Het spel leert jongeren oplossingsgericht denken over pesten, zelfmoord, rouw en vergeving. Het spel kan gespeeld worden per klas en wordt begeleid door de leerkracht.

Afl 17: Er zit meer in een "LOGO" dan je denkt

Beschikbaar Vanaf: 17/03/2021

Welke geheimen en symboliek schuilt er achter het logo.... Kom het te weten in deze video.

Afl 18: Zelfmoord (14+)

Beschikbaar Vanaf: 07/04/2021

Arnaud verteld een aangrijpende gebeurtenis uit zijn leven. Deze aflevering is 14+ vanwege de zware feiten.


Nood aan een gesprek, bel, chat of mail gratis naar 1813, de zelfmoordlijn 
of contacteer ons.